Sør-Trøndelag

«Folk skal i hvert fall få vite historien til det de vil rive»

– Byggingen av Nidarosdomen i middelalderen ble en kjempekatalysator for byutviklingen, og forteller mye om hvorfor byen er blitt som den er blitt, sier Samuel Billaud Feragen, her på baksiden, ved oktogonen. Foto: Trond Rødsmoen
– Foreningens rolle er å tale husenes sak. Det er ikke sånn at man aldri skal rive, men vi skal forstå hva vi mister før en avgjørelse tas, sier Samuel Billaud Feragen.

Trehusmiljø fra 1860-tallet trues av riving i trebyen Trondheim

Husene i Grensen har forfalt lengre. Nå vil NTNU rive for å utvide universitetsområdet.
Klar kandidat til Rødlista: Trondheims politikere skal ta stilling til en spesiell rivesøknad: NTNU vil rive en klynge trehus fra 1860-tallet.

Fulltegnede kurs og ventelister lover godt for tradisjonshåndverkenes fremtid

Fra løs stein til solid hvelving - det var oppgaven under kurset i tørrmuring på Røros i år.
Kursinstruktørene på Handverksdagene på Røros er blant landets aller mest erfarne fagfolk innen bygningsvern. Slikt blir det rift om kursplassene av!

Kurs:Bevaring og bruk av bygde og grønne kulturmiljøer

Vår kulturarv består av en rikdom og et mangfold av bygninger, hager og parker.Hagavik kysthospital i april 1927. Foto: Riksarkivet/Atelier K.K
Hvordan skal vi ta vare på det bygde, det grønne og helheten når det stilles nye brukerkrav eller skal tilrettelegges for ny bruk?

Nord-Trøndelag og Den trønderske er blitt én avdeling

Onsdag 14. februar ble også Fortidsminneforeningen samlet i ett Trøndelag: F.v. tidligere styreleder Kolbein Dahle i NT-avdeling, hovedstyrets leder Margrethe C. Stang og DTAs styreleder Johan Helberg.
Den trønderske avdeling dekker nå hele det nye fylket Trøndelag, med ti lokallag og elleve eiendommer.

Anders Bjørlykke: M. Thams & Co og Verdensutstillingen i Paris i 1889.

Anders Bjørlykke, ansatt i arkitektfirma og meget aktiv medlem av Fortidsminneforeningen i Trondheim, er Norges fremste ekspert på industrieventyret M. Thams & Co . Hør ham i Trondheim 22.november.

Ny praktbok om trønderlåna lansert

Tre fornøyde forfattere: Kolbein Dahle (t.v.), Eir Ragna Grytli og Dag Nilsen.
Boklanseringen omtales som et bidrag til sammenslåingen av trøndelagsfylkene og dermed også våre to trønder-avdelinger.

Haustferietilbod på Steinvikholm: "Olav Engelbrektssons Ridderskole"

Vi i Fortidsminneforeningen - Den trønderske avdeling har gleda av å invitere born i alderen 9 - 12 år til vakre Steinvikholmen i haustferien!

Fantasier om Det fjerne Østen

Det kinesiske kabinett i Stiftsgården er under restaurering, og ligg til grunn for føredraget i Trondheims offisielle kongebustad.
Torsdag 21. september kl. 18:00 er Munkegata 23 (betre kjend som Stiftsgården) staden å vere, då vi i samarbeid Nordenfjeldske kunstindustrimuseum og Statsbygg har vi gleda å invitere til temakveld!

Nordisk slotts- og herregårdssymposium

Fagseminaret inneholder blant annet besøk på herregården Austrått. Foto Jette C. Petersen
18. - 20. oktober 2017 Flerdagers fagseminar Deltageravgift: 3600,-
[12 3  >>