Hedmark

Foreningen overtar skogfinnetorpet Abborhøgda

Skofinnetorpet Abborhøgda består av ti bygninger. Hovedhuset er fra 1932.
Statskog forærer Fortidsminneforeningen det fredede skogfinnetorpet Abborhøgda på Varaldskogen. Med det får vi vår første eiendom i Hedmark – og et av landets mest verdifulle kulturlandskaper!

"Dekorativ maling i Nord-Østerdalen og Røros og Rørosbygdene....

Lonåsstua, med høgsetetavle fra 1806. Foto: P.Hvamstad
Møt Amund Spangen i Museumsparken, Tynset mandag 15. juli kl 17.

10. og 11. juli. Gruvehistorisk vandring i Alvdal og på Kvikne

Kvikne-gruva med Odden-gardene i bakgrunnen. Foto: P.Hvamstad
Bli med forsker Bjørn Ivar Berg, Norsk Bergverksmuseum på vandring gjennom tidlig gruvehistorie. Det begynte på Kvikne i 1632 på ordre fra kong Kristian 4, og fortsatte i Alvdal 30 år seinere.

Global innsats fra en glassveranda

– Å bruke tid og krefter på å reparere og istandsette er i seg selv en handling som går mot forbrukskulturen, hvis vi ser det i et større bilde, sier Pål Seppelæ. Sammen med kona lever og ånder han for gården Lillestu i Koppang.
For Pål Seppelæ må både hodet og hånden være med for at han skal føle seg som et helt menneske. På Lillestu gård i Stor-Elvdal i Hedmark henger bygningsvern og filosofi tett sammen.

Åpen dag og kurs i stikketak og dugnad på Villa Wessel

Velkommen til Åpen Stikketak-dag hos oss i Jordet, søndag 26.mai kl.10-15!

Seminar på Hamar: Kulturminnevernet de neste 25 årene

Seminar 25. mai 2019
Klima- og miljøminister Ola Elvestuen er blant innleggsholderne når Fortidsminneforeningen inviterer til seminar om kulturminnevernets framtid lørdag 25. mai

Foreningen tar over unikt skogfinnetorp

Foreningens hovedstyre og administrasjon på befaring i 2018 for å lære mer om både tilstand og bruksmuligheter.
Statskog forærer Fortidsminneforeningen et fredet skogfinnetorp. Med det får vi ikke bare vår første eiendom i Hedmark – vi får også et av landets ti mest verdifulle kulturlandskap!

«Vi må formidle det positive i bevaring, ikke komme med pekefingeren»

– Jeg er interessert i bevaringsgrepene og alle de historiske lagene i en bygning, sier Kristian Reinfjord. Arbeidsplassen hans er Domkirkeodden, med Hamardomen, som en av museets 60 bygninger
Arbeidsplassen hans er en kirkeruin fra 1100-tallet, men Kristian Reinfjord brenner for hele bygningsarven vår. – Også et husbankhus kan være verneverdig, men får lite oppmerksomhet.

Hedmark: Kurs i restaurering av hager

Else Sprossa Rønnevigs husmannsplass Hesthagen i Hedmark.
Søndag 5. mai lærer vi hvordan vi kan ta vare på den grønne kulturarven, med husmannsplassen Hesthagen som case.

Torgmøte i Hamar sentrum

Hedmarken lokallag holder torgmøter i Hamar sentrum, i forbindelse med foreningens generalforsamling på Domkirkeodden i mai.
Lørdag 25. mai inviterer Hedmarken lokallag til håndverksdag i Hamar.
[12 3 4  >>