Nord-Trøndelag

«Folk skal i hvert fall få vite historien til det de vil rive»

– Byggingen av Nidarosdomen i middelalderen ble en kjempekatalysator for byutviklingen, og forteller mye om hvorfor byen er blitt som den er blitt, sier Samuel Billaud Feragen, her på baksiden, ved oktogonen. Foto: Trond Rødsmoen
– Foreningens rolle er å tale husenes sak. Det er ikke sånn at man aldri skal rive, men vi skal forstå hva vi mister før en avgjørelse tas, sier Samuel Billaud Feragen.

Trehusmiljø fra 1860-tallet trues av riving i trebyen Trondheim

Husene i Grensen har forfalt lengre. Nå vil NTNU rive for å utvide universitetsområdet.
Klar kandidat til Rødlista: Trondheims politikere skal ta stilling til en spesiell rivesøknad: NTNU vil rive en klynge trehus fra 1860-tallet.

Fulltegnede kurs og ventelister lover godt for tradisjonshåndverkenes fremtid

Fra løs stein til solid hvelving - det var oppgaven under kurset i tørrmuring på Røros i år.
Kursinstruktørene på Handverksdagene på Røros er blant landets aller mest erfarne fagfolk innen bygningsvern. Slikt blir det rift om kursplassene av!

Kurs:Bevaring og bruk av bygde og grønne kulturmiljøer

Vår kulturarv består av en rikdom og et mangfold av bygninger, hager og parker.Hagavik kysthospital i april 1927. Foto: Riksarkivet/Atelier K.K
Hvordan skal vi ta vare på det bygde, det grønne og helheten når det stilles nye brukerkrav eller skal tilrettelegges for ny bruk?

Nord-Trøndelag og Den trønderske er blitt én avdeling

Onsdag 14. februar ble også Fortidsminneforeningen samlet i ett Trøndelag: F.v. tidligere styreleder Kolbein Dahle i NT-avdeling, hovedstyrets leder Margrethe C. Stang og DTAs styreleder Johan Helberg.
Den trønderske avdeling dekker nå hele det nye fylket Trøndelag, med ti lokallag og elleve eiendommer.

Anders Bjørlykke: M. Thams & Co og Verdensutstillingen i Paris i 1889.

Anders Bjørlykke, ansatt i arkitektfirma og meget aktiv medlem av Fortidsminneforeningen i Trondheim, er Norges fremste ekspert på industrieventyret M. Thams & Co . Hør ham i Trondheim 22.november.

Ny praktbok om trønderlåna lansert

Tre fornøyde forfattere: Kolbein Dahle (t.v.), Eir Ragna Grytli og Dag Nilsen.
Boklanseringen omtales som et bidrag til sammenslåingen av trøndelagsfylkene og dermed også våre to trønder-avdelinger.

Stiklestadseminaret 2017: Reform og revolusjon

Nå kan du melde deg på til Stiklestadseminaret 2017.
Tema for Stiklestadseminaret 24. november 2017 er dramatiske skifter og samfunnsutvikling gjennom tusen år.

Museer på vidvanke?

Mandag 3. april kl 1900 inviterer vi sammen med HIFO Trøndelag til et debattmøte om de historiske museene i Trondheim.
«Tar man Trøndelag ut av Norgeshistorien er det bare permene igjen» sa Marvin Wiseth da han var trondheimsordfører i 1997. Men hvordan står det egentlig til med Trondheim som historisk by.
[12  >>