fbpx

Gladmelding om Sømme husmorskole

Se så flott forsømte Sømme husmorskole er blitt - i hvert fall på utsiden.

Ingen kunne la være å merke forfallet til denne flotte bygningen rett ved innkjøringen til Sola flyplass. Men ingen gjorde tydeligvis noe for å rette opp dette forfallet. Bygningen ble reist i 1912 for bruk som husmorskole, men for nesten 20 år siden var det slutt. Det var ikke praktisk å drive skole i nærheten av en bråkete flystripe.

Bygningen ble solgt flere ganger og nåværende eier så en mulighet som hotell da oljenæringen var på topp. Men da oljealderens stortid var slutt ble behovet for flere hotell i området drastisk redusert. Bygningen forfalt og det virker ikke som at eieren hadde andre planer. Et nytt stort veikryss ble bygget rett ved hotellet som gjorde at veien kom nærmere og at bygningen enda mer synlig.

Vi i avdeling Jæren gjorde vår del og sendte et innspill til den nye Kommunedelplanen for kulturminner, med forslag om bevaring. Kommunen var nok allerede på saken og vurderte hvordan de kunne pålegge huseier å gjøre noe, i det minste for å sikre bygget. De endte opp med å true med krav i bygningsloven og truet med dagbøter hvis de ikke gjorde noe. Det hjalp og i dag er ser huset mye bedre ut, i hvert fall fra utsiden.

I lokalavisen, Solabladet utaler grunneier at planen for tomten er videreutvikling og bevaring av den vernepliktige bygningsmassen. Dette ønsker de å gjøre i tett samarbeid med kommune.