fbpx

Feiret veiåpning med stavkirkebryllup

Snorklipping, veivandring og bryllup i Borgund stavkyrkje markerte gjenåpningen av historiske Kongevegen over Filefjell.

Lørdag 27. august var det tid for snorklipping nederst i Vindhellavegen i Lærdal kommune. Mannen med saksen var vegdirektør Terje Moe Gustavsen og anledningen var gjenåpningen av den gamle ferdselsveien mellom Lærdal i Sogn og Vang i Valdres. 

Vandrare Vindhella20 millioner kroner, 40 sherpaer og 20 000 arbeidstimer har gått med til å ruste opp tre delstrekninger av den historiske veien. Kongevegen ble beordret bygd av kong Christian VIII og var den første kjøreveien mellom øst og vest i Norge, påbegynt i 1793.
«Det var et blodslit for dem som bygget veien den gang. Og det har vært et godt arbeid for dem som har restaurert den nå. De har fått bryne seg på veimuring og på å bygge bruer etter en veiinstruks fra 1700-tallet», uttalte Jenny Følling, fylkesordfører i Sogn og Fjordane, til NRK.

Bryllup i Borgund stavkyrkje
Prosjektet «Kongevegen over Filefjell» har pågått i sju år, og omfatter blant annet Vindhellavegen, den 2,7 kilometer lange strekningen som også omtales som «Norges vakreste vei». Oppmøtte fikk høre taler og sang, før det ble vandring langs den historiske vegstrekningen.
Flere hundre fikk også med seg bryllup med historisk sus i Borgund stavkyrkje, der «brudeparet» og alle gjestene var kledd i historiske drakter fra tidlig på 1800-tallet. Man fikk oppleve «vielsen» inne i kirken, spelemenn på kirkebakken og en innføring i tradisjonene rundt bygdebryllup fra tiden da stavkirken sto ferdig ca. 1180 og framover.

 DSC 0689

DSC 0704

DSC 0680

Norge fremstillet i Tegninger no nb digibok 2008112511001 31