fbpx

Maledag ved Spro brygge

Maledagen ble veldig vellykket sier Simen Havig-Gjelseth, leder for Spro vel. Elevene fulgte godt med til tross for at vi holdt på etter egentlig endt skoledag. Kommentarer som ble snappet opp av meg og læreren etterpå var: «dette lærte jeg faktisk veldig mye av, ting jeg ikke kunne fra før», og «det er jo gøy å male! -jeg visste ikke at jeg skulle være så flink til det».

 1.jpg 7.jpg 

Elevene lærte hvordan man river pigmenter ved hjelp av en løper på en marmorplate. De lærte om hvor pigmentene kommer fra, og noen eksempler på hvilke pigmenter som gir hvilke farger. Den mest bemerkelsesverdige historien var at pigmentet « indisk gul» ble hentet fra urinen til indiske kyr. I den nord-østlige delstaten Bihar skulle kuene kun ha blitt matet med de nyutsprungne bladene fra mangotreet. Det var dette som farget urinen deres lys gul. Urinen ble oppsamlet og vannet deretter fordampet, hvoretter det gjenværende pigmentet ble knadd til kuler. Fordi ikke alt pigmentet ble utskilt med urinen, utviklet dyrene store nyresteiner som gjorde vannlatingen svært smertefull. Dette førte ofte til at kuene sparket ned bøtter fulle av dyrebar urin. Det ble derfor innført strenge tiltak som at dyrene ble bundet fast med lærreimer. Det ble også hevdet at kuene måtte masseres i underlivet for å få de til å tisse. På grunn kuas hellige status ble denne produksjonen forbudt i 1908. -heldigvis, konkluderte vi.

Også Linoljens opprinnelse ble forklart, samt mer praktiske opplysninger som at filler med linoljemaling kan selvantenne! For å unngå dette lærte ungdommene at fillene må henges opp til tørk eller dynkes i vann etter bruk.

Siste halvdel av økta demonstrerte Cecilie god maleteknikk og elevene fikk malt første strøk på hundehuset de har bygget som «svenneprøve» i prosjekt "Ventebu på søndre Spro brygge»

Cecilie skal på besøk igjen til våren i forbindelse med maling av ventebua!

5.jpg 
 2.jpg