Eieren snur: Trehotellet på Hellesylt skal likevel ikke rives

I 2018 kom nyheten om at Grand Hotell Hellesylt måtte vike for et nytt hotell. Nå har eier snudd i saken.
Rivingstruede Grand Hotel Hellesylt blir likevel ikke erstattet av et signalbygg signert Snøhetta.

Lys i gamle hus

Villa Wessel. Foto: Bianca Wessel
Glad i gamle hus? Bli med på den årlige lysdugnaden 14. desember 2019!

Internasjonal slakt av regjeringens Y-prosess

Regjeringens pressekonferanse om nytt regjeringskvartal september 2018: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen, med statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland. Foto: Trond Rødsmoen
Et nederlag for norsk demokrati og total overkjøring av faglig ekspertise. Det er konklusjoen i et skarpt brev fra det internasjonale kulturminnenettverket ICOMOS til regjeringen Solberg.

«Søsterklokkene»: Startskudd for en nasjonal redningsaksjon

Borgund stavkirke omtalt i romanen: «[…] den kom liksom fra dypet, den var et bånd til en vill og glødende verden, en sagatid med bål og trukne sverd, omgitt av nattens og havets makter». Tegning av Johan Meyer, 1897.
I Lars Myttings roman handler det om stavkirkene. Vår tids "stavkirker" kan være Y-blokka og Alfheim svømmehall. Det som ikke har endret seg er viktigheten av å ta historien med inn i fremtiden.

Else Marie reddet stabburet fra 1600-tallet

Fortidsminneforeningens Else Marie Skau (t.h.), tradisjonshåndverker Anders Dalseg og eier av Botn Skysstasjon Trude Elisabeth W. Botn i 2016, da arbeidet startet. Foto: Ivar Moe
Ildsjeler i Fortidsminneforeningen kan gjøre en forskjell for eiere av gamle hus. Else Marie Skau har nærmest alene reddet "Norges mest fotograferte stabbur" på Botn Skysstasjon i Telemark.

Statens rivesøknad har alvorlige mangler

Motstandere av riving har arrangert en rekke markeringer, her fra Slå ring om Y i 2016.
Bevaring av Y-blokka har aldri vært et reelt alternativ. Prosessen frem til formell rivesøknad er preget av manglende utredninger og fravær av demokratisk medvirkning. Rivesøknaden må derfor avslås.

Søknadsfrist 1. mars: Bli med på workshop for unge håndverkere i juni

Eirik Iversen deltok på workshop i Bergen i 2018.
Årets workshop er lagt til Harstad. Dette er en mulighet for unge håndverkere å dele erfaring, få nye kontakter og faglig utbytte.

Søknadsfrist 15. februar: Stipend for unge håndverkere

Peder Nerli var en av mottakerne av 25 000 kroner i stipend i 2018.
Fortidsminneforeningen og Sparebankstiftelsen DNB deler i 2019 ut fire stipend á 25 000 kroner til unge håndverkere.

Søknadsverksted: Lær om ulike tilskuddsordninger

Gulsvik sag og høvleri har tidligere fått støtte fra Fortidsminneforeningen til istandsetting av sagbruket. Foto: Fortidsminneforeningen
Eier du et verneverdig hus du ønsker å sette i stand? Buskerud bygningsvernsenterinviterer til to informasjonskvelder om hvor og hvordan du kan søke om tilskudd.

Søkndasfrist 4. februar: Vi søkjer dagleg leiar for Urnes stavkyrkje og verdsarvsenter

40 år: Urnes stavkyrkje vart verdsarv i 1979.
Fortidsminneforeninga søkjer etter ein dagleg leiar for Urnes stavkyrkje og verdsarvsenter. 100 % stilling.
[12 3 4 5  >>